mengenal food costing

a)    Definisi
 Peratus dari keseluruhan jumlah jualan yang telah digunakan ke atas bahan makanan dalam sesebuah restoran .

b)    Ia akan menjadi berbeza mengikut jenis restoran . Antaranya ialah jenis / kualiti bahan , kedudukan restoran dan kos penghantaran .

c)    Antara faktor kos makanan ialah :-

FAKTOR
PENERANGAN
Kos bahan
Jumlah sebenar bahan yang akan digunakan untuk sesuatu pengeluaran .
Kos overhead
Segala perbelanjaan untuk menguruskan perniagaan .
Kos buruh langsung
Upah untuk pekerja yang terlibat secara langsung dalam pengeluaran .
Kos prima
Kos utama iaitu kos bahan mentah langsung dan buruh langsung yang digunakan untuk mengeluarkan produk siap
Mark-up
Peratus tambah harga sesuatu barangan atau perkhidmatan yang disediakan untuk mendapatkan keuntungan .
Harga jualan
Harga yang perlu dibayar oleh pelanggan untuk mendapatkan sesuatu barangan atau perkhidmatan .
Untung kasar
Keuntungan yang belum ditolak dengan kos overhead .
Untung bersih
Untung kasar yang telah ditolak dengan kos overhead .



Popular posts from this blog

Jenis-jenis icing