mengenal food costing
a) Definisi
Peratus dari keseluruhan jumlah jualan yang telah
digunakan ke atas bahan makanan dalam sesebuah restoran .
b) Ia akan menjadi berbeza mengikut jenis restoran .
Antaranya ialah jenis / kualiti bahan , kedudukan restoran dan kos penghantaran
.
c) Antara faktor kos makanan ialah :-
FAKTOR
|
PENERANGAN
|
Kos bahan
|
Jumlah sebenar bahan yang akan digunakan
untuk sesuatu pengeluaran .
|
Kos overhead
|
Segala perbelanjaan untuk menguruskan
perniagaan .
|
Kos buruh langsung
|
Upah untuk pekerja yang terlibat secara
langsung dalam pengeluaran .
|
Kos prima
|
Kos utama iaitu kos bahan mentah langsung
dan buruh langsung yang digunakan untuk mengeluarkan produk siap
|
Mark-up
|
Peratus tambah harga sesuatu barangan atau
perkhidmatan yang disediakan untuk mendapatkan keuntungan .
|
Harga jualan
|
Harga yang perlu dibayar oleh pelanggan
untuk mendapatkan sesuatu barangan atau perkhidmatan .
|
Untung kasar
|
Keuntungan yang belum ditolak dengan kos
overhead .
|
Untung bersih
|
Untung kasar yang telah ditolak dengan kos
overhead .
|