PENGENALAN
Menghias kek adalah salah satu seni gula yang menggunakan
icing atau frosting dan unsur-unsur hiasan yang boleh dimakan yang lain untuk
membuat kek biasa nampak lebih visual dan menarik . Sebagai alternative , kek
boleh dibentuk dan diukir menyerupai tiga dimensi orang , tempat dan benda.
Kek dihiasi untuk menandakan sesebuah majlis seperti hari
jadi atau perkahwinan atau perayaan khas . Mereka juga boleh menandakan cuti
umum atau agama, atau digunakan untuk menggalakkan perusahaan komersial . Walau
bagaimanapun , kek boleh dibakar dan dihiasi untuk hampir mana-mana upacara
sosial .
Menghias kek biasanya melibatkan menutupi keseluruhan kek
dengan beberapa bentuk icing dan kemudian
menggunakan hiasan gula-gula , coklat atau aising hiasan untuk menghiasi kek .
Tetapi ia juga boleh menjadi semudah percikan kot denda gula icing atau
drizzling selimut berkilat menjadi sayu dari atas kek . Hiasan aising boleh dibuat
dengan mempaip bunga icing dan sempadan hiasan atau dengan membentuk pes gula ,
fondant atau bunga marzipan dan angka .
JENIS-JENIS ICING
1.
FONDANT
Fondant atau rolled fondant sering disebut dengan plastic icing atau kadang disebut juga dengan
pes gula (sugar paste) .
Fondant adalah bahan hiasan cake yang cenderung anjal
sehingga sangat mudah dibentuk sesuai keinginan . Biasanya fondant digunakan
untuk mengcover cake dan juga digunakan untuk membuat hiasan seperti ornamen2
pada kek seperti pita , kerutan / renda , bunga juga figurine .
Fondant dibuat dari campuran gula , gelatin , glucose ,
glycerin dan shortening dengan peratusan terbesarnya adalah gula sehingga
rasanya manis . Kadang juga adunan harus diberi bahan tambahan seperti Gum /
gum tragacanth untuk membuat adunan fondant menjadi lebih kukuh .
Bahan-bahan :
750 gm gula aising
3 tsp gelatin
½ tbs perisa nanas
½ tbs glycerine
1 tbs liquid
glucose
2.
BUTTER CREAM
Butter cream juga dikenali sebagai krim mentega , mentega
icing dan krim mock adalah sejenis aising atau pengisian digunakan di dalam kek
, sebagai lapisan dan sebagai hiasan .
Dalam bentuk yang paling mudah ia dibuat oleh creaming
mentega dengan gula tepung , walaupun lemak lain boleh digunakan seperti
marjerin atau mentega .
Pewarna dan perasa sering ditambah seperti coklat ,
purees buah-buahan, dan pelbagai ekstrak .
Butter cream adalah topping yang sama untuk cupcakes , kek
span , kek mentega dan pencuci mulut yang lain .
Bahan-bahan :
500 g Butter
250 g Krim marvello
250 g Gula aising
80 g Putih telur
½ tsp Esen vanilla
3.
ROYAL ICING
Royal icing adalah
icing putih keras yang dibuat daripada putih telur yang dipukul lembut , gula icing dan kadang-kadang
lemon atau jus limau
Ia digunakan pada kek
Krismas , kek perkahwinan , roti halia dan banyak kuih lain, dan cookie, sama
ada sebagai tudung licin atau di puncak tajam .
Gliserin sering
ditambah untuk mengelakkan aising daripada menjadi terlalu keras .
Apabila meletakkan aising pada kek , marzipan
biasanya digunakan di bawah royal icing untuk mengelakkan perubahan warna aising.
Bahan-bahan :
280 – 300 g Gula icing
1 biji Putih telur
1 tsp Jus lemon
4.
FLAT ICING
Ia merupakan fondant yang paling ringkas dan simple .
Diperbuat daripada gula icing yang di campurkan bersama
gula , air panas, corn syrup dan putih telur yang di campurkan sekali .
Teksturnya adalah
gebu dan kenyal tetapi ia akan mudah dibentuk dan lembut apabila digunakan
semasa ia panas .
Selalunya di
gunakan pada sweet roll , kek pound sebagai hiasan ringkas, angel cake,biskut ,
cup cake dan kek coffee .
Bahan-bahan :
Bahan A
15 gm gelatin powder yang halal
70 ml air
Bahan B
1 kg gula icing yang telah diayak
1 biji putih telur
50 gm glucose ( liquid) cecair yang sangat likat
15 gm tepung jagung.
5.
BOILED ( FOAM ) ICING
Foam icing adalah kek topping lama . Ia pada asasnya
adalah meringue manis, dihasilkan dengan memanaskan putih telur dalam ‘double boiler’ dengan gula dan dipukul sehingga kembang .
Putih telur dipanaskan kepada suhu 160 darjah Fahrenheit dalam proses itu ,
yang mengambil masa kira-kira tujuh minit .
Kebanyakan resipi
termasuk jus lemon , krim tartar atau jagung sirap untuk mengelakkan gula dari
crystallizing dan membuat buih yang lebih ringan .
Bahan
– bahan :
1
biji Putih telur
1
cawan Gula
½
cawan Air
1
tsp Baking powder
6.
FUDGE ICING
Dikenali sebagai "
Death by Chocolate " kerana ia mengandungi
sejumlah besar coklat .
Sebagai alternatif , "fudge" adalah
istilah di Amerika Selatan untuk merujuk kepada satu lapisan kek coklat padat berkhidmat
dengan atau tanpa aising .
Ia adalah sama dengan
brownies , walaupun lembap dengan coklat yang banyak .
Bahan – bahan :
1 ½ cawan Coklat pahit
¼ cawan Butter
1 ½ cawan Gula halus
1 biji Putih telur
1 tsp Esen vanilla
RUMUSAN
Pada akhir tugasan yang saya buat ini , saya
dapat mempelajari tentang jenis-jenis icing . Setiap icing ini adalah berbeza .
Saya dapat mengetahui tentang cara membuat setiap icing tersebut dan gambaran
yang telah saya lihat . Selain itu saya dapat mengetahui tentang pengenalan
setiap icing . Akhir sekali , saya dapat mengetahui setiap icing tersebut boleh
digunakan untuk semua seperti kek , cookies dan lain-lain .
RUJUKAN
WEB