Jenis-jenis icing

PENGENALAN

Menghias kek adalah salah satu seni gula yang menggunakan icing atau frosting dan unsur-unsur hiasan yang boleh dimakan yang lain untuk membuat kek biasa nampak lebih visual dan menarik . Sebagai alternative , kek boleh dibentuk dan diukir menyerupai tiga dimensi orang , tempat dan benda.
Kek dihiasi untuk menandakan sesebuah majlis seperti hari jadi atau perkahwinan atau perayaan khas . Mereka juga boleh menandakan cuti umum atau agama, atau digunakan untuk menggalakkan perusahaan komersial . Walau bagaimanapun , kek boleh dibakar dan dihiasi untuk hampir mana-mana upacara sosial .
Menghias kek biasanya melibatkan menutupi keseluruhan kek  dengan beberapa bentuk icing dan kemudian menggunakan hiasan gula-gula , coklat atau aising hiasan untuk menghiasi kek . Tetapi ia juga boleh menjadi semudah percikan kot denda gula icing atau drizzling selimut berkilat menjadi sayu dari atas kek . Hiasan aising boleh dibuat dengan mempaip bunga icing dan sempadan hiasan atau dengan membentuk pes gula , fondant atau bunga marzipan dan angka .











JENIS-JENIS ICING

1.   FONDANT

*     Fondant atau rolled fondant sering disebut dengan plastic icing atau kadang disebut juga dengan pes gula (sugar paste) .  
*     Fondant adalah bahan hiasan cake yang cenderung anjal sehingga sangat mudah dibentuk sesuai keinginan . Biasanya fondant digunakan untuk mengcover cake dan juga digunakan untuk membuat hiasan seperti ornamen2 pada kek seperti pita , kerutan / renda , bunga juga figurine .
*     Fondant dibuat dari campuran gula , gelatin , glucose , glycerin dan shortening dengan peratusan terbesarnya adalah gula sehingga rasanya manis . Kadang juga adunan harus diberi bahan tambahan seperti Gum / gum tragacanth untuk membuat adunan fondant menjadi lebih kukuh .

Description: C:\Users\KDM\Desktop\nadira\sem 6\cc\fondant.jpg
Bahan-bahan :
750 gm gula aising
3 tsp gelatin
½ tbs perisa nanas
½ tbs glycerine
 1 tbs liquid glucose

2.   BUTTER CREAM
*    Butter cream juga dikenali sebagai krim mentega , mentega icing dan krim mock adalah sejenis aising atau pengisian digunakan di dalam kek , sebagai lapisan dan sebagai hiasan .
*    Dalam bentuk yang paling mudah ia dibuat oleh creaming mentega dengan gula tepung , walaupun lemak lain boleh digunakan seperti marjerin atau mentega .
*    Pewarna dan perasa sering ditambah seperti coklat , purees buah-buahan, dan pelbagai ekstrak .
*    Butter cream adalah topping yang sama untuk cupcakes , kek span , kek mentega dan pencuci mulut yang lain .

Description: C:\Users\KDM\Desktop\nadira\sem 6\cc\butter cream.jpg
Bahan-bahan :
500 g Butter
250 g Krim marvello
250 g Gula aising
80 g Putih telur
½ tsp Esen vanilla

3.   ROYAL ICING

*      Royal icing adalah icing putih keras yang dibuat daripada putih telur yang  dipukul lembut , gula icing dan kadang-kadang lemon atau jus limau
*      Ia digunakan pada kek Krismas , kek perkahwinan , roti halia dan banyak kuih lain, dan cookie, sama ada sebagai tudung licin atau di puncak tajam .
*      Gliserin sering ditambah untuk mengelakkan aising daripada menjadi terlalu keras .
*       Apabila meletakkan aising pada kek , marzipan biasanya digunakan di bawah royal icing  untuk mengelakkan perubahan warna aising.

Description: C:\Users\KDM\Desktop\nadira\sem 6\cc\royal icing.jpg
Bahan-bahan :
280 – 300 g Gula icing
1 biji Putih telur

1 tsp Jus lemon

4.   FLAT ICING

*    Ia merupakan fondant yang paling ringkas dan simple .
*    Diperbuat daripada gula icing yang di campurkan bersama gula , air panas, corn syrup dan putih telur yang di campurkan sekali .
*     Teksturnya adalah gebu dan kenyal tetapi ia akan mudah dibentuk dan lembut apabila digunakan semasa ia panas .
*     Selalunya di gunakan pada sweet roll , kek pound sebagai hiasan ringkas, angel cake,biskut , cup cake dan kek coffee .

Description: C:\Users\KDM\Desktop\nadira\sem 6\cc\flat icing.jpg
Bahan-bahan :
Bahan A
15 gm gelatin powder yang halal
70 ml air
Bahan B
1 kg gula icing yang telah diayak
1 biji putih telur
50 gm glucose ( liquid) cecair yang sangat likat
15 gm tepung jagung.

5.   BOILED ( FOAM ) ICING

*   Foam icing adalah kek topping lama . Ia pada asasnya adalah meringue manis, dihasilkan dengan memanaskan putih telur dalam ‘double boiler’  dengan gula dan dipukul sehingga kembang .
*   Putih telur dipanaskan kepada  suhu 160 darjah Fahrenheit dalam proses itu , yang mengambil masa kira-kira tujuh minit .
*    Kebanyakan resipi termasuk jus lemon , krim tartar atau jagung sirap untuk mengelakkan gula dari crystallizing dan membuat buih yang lebih ringan .

Description: C:\Users\KDM\Desktop\nadira\sem 6\cc\boiled (foam) icing.jpg
Bahan – bahan :
1 biji Putih telur
1 cawan Gula
½ cawan Air
1 tsp Baking powder



6.   FUDGE ICING

*      Dikenali sebagai " Death by Chocolate "  kerana ia mengandungi sejumlah besar coklat .
*       Sebagai alternatif , "fudge" adalah istilah di Amerika Selatan untuk merujuk kepada  satu lapisan kek coklat padat berkhidmat dengan atau tanpa aising .
*      Ia adalah sama dengan brownies , walaupun lembap dengan coklat yang banyak .

Description: C:\Users\KDM\Desktop\nadira\sem 6\cc\fudge icing.jpg

Bahan – bahan :
1 ½ cawan Coklat pahit
¼ cawan Butter
1 ½ cawan Gula halus
1 biji Putih telur
1 tsp Esen vanilla


RUMUSAN

Pada akhir tugasan yang saya buat ini , saya dapat mempelajari tentang jenis-jenis icing . Setiap icing ini adalah berbeza . Saya dapat mengetahui tentang cara membuat setiap icing tersebut dan gambaran yang telah saya lihat . Selain itu saya dapat mengetahui tentang pengenalan setiap icing . Akhir sekali , saya dapat mengetahui setiap icing tersebut boleh digunakan untuk semua seperti kek , cookies dan lain-lain .
















RUJUKAN

WEB

Popular posts from this blog

mengenal food costing